Блискавкозахист

Блискавкозахист будівель та споруд – це можливість запобігти не тільки людськиx жертв, а й серйозних матеріальних збитків, спричинених ударом блискавки. Встановлення блискавкозахисту це найкращий внесок у безпеку та гарантію цілісності об’єкта.

Існує три категорії блискавкозахисту:

– Будівлі та споруди, віднесені за облаштуванням блискавкозахисту до I, II, III категорій, повинні бути захищені від прямих ударів блискавки, вторинних її проявів та занесення високого потенціалу через наземні (надземні) та підземні металеві комунікації.

За типом впливу розрізняють два типи ушкоджень:

Прямий удар блискавки. Він надає безпосередній механічний і термічний вплив на покрівлю, обладнання на покрівлі, стіни тощо. Наслідком цього може стати спалах споруди або його часткове пошкодження.

– Вторинне вплив. Воно пов’язане з протіканням струмів блискавки будівельними конструкціями будівлі, занесенням потенціалу по провідних комунікаціях (кабелі електропостачання, металеві трубопроводи та ін.), появою найсильнішого електромагнітного поля внаслідок поширення високої напруги, поширенням розрядів блискавки по поверхні землі.

Для блискавкозахисту будівель і споруд від даних вражаючих факторів монтуються блискавковідводи.

Блискавковідводи існують різних видів:

Стрижневі блискавковідводи складаються з одного або кількох металевих стрижнів. Кількість стрижнів залежить від геометрії, площі, висоти будови та обладнання, розташованого на його покрівлі.

Блискавковідводи у вигляді сітки відрізняються від стрижневих типом блискавкоприймаючої частини – блискавкоприймальна сітка. Найчастіше вона складається із сталевих оцинкованих провідників діаметром 8мм, що розташовуються на покрівлі у вигляді сітки 12 х 12 метрів.